Sfatul specialistului: Importanța grupurilor de socializare la copiii cu tulburare de spectru autist

Socializarea este procesul prin care oamenii învață cum să se comporte în societate, învață norme și reguli acceptate social, valori și roluri sociale. Procesul de socializare este unul continuu, nu este limitat și temporar, datorită faptului că fiecare individ participă la viața socială și, astfel, trebuie să se adapteze, permanent, la schimbările care apar în societate, fiind tot timpul supus unor cerințe și provocări sociale. Acest proces aduce foarte multe beneficii în plan cognitiv, comportamental și emoțional.
La copiii cu autism, socializarea este un factor important în dezvoltarea acestora. Se știe faptul că autismul afectează capacitatea copiilor de a relaționa, de a se implica în grupuri sociale, de a-și forma prieteni și cunoștințe. Având în vedere aceste minusuri, au apărut grupurile de socializare, special create pentru copiii cu autism și care oferă o gamă foarte largă de activități desfășurate într-un mediu vesel, cât mai natural, unde copiii să-și dezvolte abilitățile sociale, de comunicare și limbaj.
În cadrul grupurilor de socializare, se urmăresc atât obiective specifice nevoilor individuale ale fiecărui copil, cât și obiective de grup. Dezvoltarea abilităților sociale, de comunicare și limbaj, dezvoltarea independenței și autonomiei personale, generalizarea abilităților și deprinderilor dobândite în terapie, dezvoltarea abilităților necesare unei bune integrări în grădiniță și școală, dezvoltarea creativității și a jocului simbolic sunt principalele obiective ale grupurilor de socializare. Acestea vor permite o monitorizare atentă la nivelul de coeziune al grupului, și, în particular, este urmărită evoluția fiecărui copil implicat în activitățile propuse, de exemplu prin joc, cântec, dans.
Astfel, pentru ca un copil cu autism să socializeze, este important să beneficieze de intervenție personalizată și, în paralel, să participe la activități de grup. Un exemplu de activitate care se poate realiza în aceste grupuri este jocul de rol, unde fiecare copil să-și poată asuma rolul unui personaj dintr-un univers fictiv. Mersul la doctor, cumpăratul alimentelor și hainelor sunt exemple de acțiuni în care copilul poate să joace un anumit rol.
Un alt exemplu de activitate sunt poveștile sociale. O poveste socială este o poveste scurtă, scrisă într-un stil și format specific. Fiecare poveste socială descrie o situație sau o deprindere. Aceasta prevede un rezultat dorit și spune copilului ceea ce el ar trebui să facă.
Scopul fiecăruia dintre noi este să-i ajutăm pe acești copiii să-și dezvolte abilitățile necesare adaptării la mediul social, iar grupurile de socializare să ofere un maxim de beneficii acestora, prin programele pe care le oferă. Accesul la educație trebuie făcut posibil pentru orice copil cu autism, atât în familie, cât și în grădiniță, în școală, în grupuri sociale, în comunitatea locală.

Serviciul Centrul de Zi – Grupa Fluturașilor
Centrul Delfinul pentru copii cu autism, Bacău

Share

Trimiteti un comentariu, va multumim!


O mare multumire pentru:

evw holding