O experienţă de neuitat!

În dimineaţa zilei de 17 octombrie 2017, o zi de toamnă calduroasă, numai bună de vizitat, echipa Centrului de Zi Betania, împreună cu beneficiarii, a pornit spre Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, un loca cărui istorie se întinde peste mai bine de un veac.

Ajunşi la destinaţie, am mers la mănăstirea Miclăuşeni unde am petrecut câteva momente de reculegere.  La porţile castelului ne aşteapta o  măicuță care ne-a fost şi  ghid, pasionată de istoria castelului.

Aflăm de la gazda noastră istoria zbuciumată a castelului care începe prin secolul al XVII lea, când a fost ridicat un conac de către vistiernicul Simion Stroici. Numele domeniului vine de la vornicul Miclăuș, cel care a construit primul stabiliment în 1775, dar frumuseţea din prezent este opera lui George Sturdza și a soției sale, Maria. Aceștia au ridicat pe locul vechiului conac al familiei un castel inspiat de cele văzute în vestul Europei, unde au fost cu ocazia lunii de miere, care, după spusele ghidului nostru, a durat un an. Pentru ridicarea lui s-au adus meșteri din Austria, construirea durând 24 de ani. 

Pentru noi toți va rămâne memorabilă senzația creată de domeniul istoric, de arhitectura ieșită din tiparele autohtone, de memoria altor vremuri păstrată caldă în încăperile acum reci ale castelului.

În drumul nostru spre casă ne-am oprit în parcul din Roman pentru a ne putea bucura de o plimbare plăcută în jurul lacului.

Dupa o zi extraordinară, puţin obosiţi dar în acelaşi timp şi încântaţi peste masură de cele vazute, pornim spre casă,  având încă gândurile prinse în mrejele frumuseţilor domeniului Miclăuşeni şi ale vremurilor de odinioară.

 

Share

Trimiteti un comentariu, va multumim!


O mare multumire pentru:

evw holding