Sfatul specialistului: Art terapia pentru copiii cu autism

Art-terapia se bazează pe recunoașterea faptului că gândurile și emoțiile fundamentale, ce vin din inconștient, capătă expresie mai curând  în imagini decât în cuvinte.

Terapia prin artă îi ajută pe copiii cu tulburare de spectru autist (TSA) să se înțeleagă pe sine, să se elibereze de tensiunile acumulate, să dezvolte abilități de comunicare, să exerseze și să optimizeze propriile capacități de relaționare cu ceilalți copii.

Printre beneficiile art terapiei putem enumera:

 

  • reducerea anxietății;
  • dezvoltarea creativității și imaginației;
  • dezvoltarea comunicării și relaționării;
  • dezvoltarea inteligenței emoționale;
  • dezvoltarea capacităților de exprimare.

 

Art terapia cuprinde următoarele forme de exprimare: pictura, muzica, literatura, poezia, modelajul, sculptura, teatrul și dansul. Acestea sunt mijloacele care îi ajută pe copii să își exprime emoțiile și dificultățile pe care le au sau îi ajută să se dezvolte armonios .

Desenul și pictura sunt utilizate pentru a-i ajuta pe copii să devină conștienți de sine și de existența lor în lume.

Prin intermediul picturii, copiii își exprimă emoțiile, învățând să aibă încredere în propriile forțe.

Dactilopictura sau pictura cu degetele este una dintre cele mai iubite activități educative, copiii simțindu-se minunat atunci când fac acest lucru.

Această metodă îi ajută pe copii să realizeze legătura dintre cauză și efect, le dezvoltă simțul artistic și le oferă o distracție pe cinste. De asemenea, copiii vor percepe noțiunea de formă geometrică, cum ar fi cercul, punctul, linia, pătratul.

Prin dactilopictură, terapeutul urmărește dezvoltarea concentrării atenției, motricității fine dar și a abilităților de socializare.

Pe parcursul acestui tip de terapie, rolul terapeutului este acela de a modela și de a încuraja exprimarea liberă, spontană, într-o atmosferă degajată în care copiii să se simtă în siguranță și protejați.

Prin art terapie se poate oferi ocazia reducerii sensibilității tactile prin expunerea la diverse materiale. Prin faptul ca se țin ocupate mintea și mâinile, li se permite copiilor   să-și schimbe centrul atenției de la experimentarea copleșitoare a mediului la activități plăcute prin crearea lucrărilor de artă.

Serviciul  Centrul de zi – Grupa Fluturași

Centrul Delfinul pentru copii cu autism, Bacău

 

Share

Trimiteti un comentariu, va multumim!

O mare multumire pentru:

evw holding


Parteneri

www.mamica.ro

NRCC