Terapie comportamentală în sistem ambulatoriu

Incepând cu iunie 2011, Centrul „Delfinul” şi-a lărgit aria de servicii pentru copiii cu autism – terapie în sistem ambulatoriu. Ce înseamnă? Părintele vine împreună cu copilul şi solicită ore de terapie individuală, numărul acestora variind în funcţie de necesităţile copilului, dar şi de opţiunile părinţilor.

Fiecare copil beneficiază de un program individual de intervenţie, în funcţie de particularităţile lui. Paşii sunt câteodată mici, dar esenţiali pentru a asigura recuperarea şi dezvoltarea optimă şi armonioasă a copilului. Pentru ca aceşti paşi să fie eficienţi este necesară implicarea activă a părinţilor. Tot ceea ce a învăţat copilul în cadrul şedinţelor de terapie individuală este generalizat cu ajutorul părintelui în toate mediile accesibile acestuia.

Şi uite-aşa au trecut 8 luni, iar piticii noştri vin şi pleacă. Pentru unii este uşor încă de la prima întâlnire, sunt zâmbitori şi abia aşteaptă să ne revedem. Pentru alţii este un pic mai greu, plâng, ţipă, dar după câteva întâlniri îşi dau seama că e chiar plăcut şi aşa începem să ne jucăm şi să învăţăm.

În tot acest timp ne-au trecut pragul 36 de copii. Pentru unii dintre ei întâlnirea cu echipa reprezintă un început de drum. Pentru alţii întâlnirea a însemnat un impuls către pasul următor, şi anume integrarea în grădiniţele şi în şcolile de masă.

Bogdan Lepădatu

Psiholog