Importanța suportului vizual – mijloc de comunicare alternativă

autismÎn cazul copiilor cu Tulburări din spectru autist (TSA) absența limbajului are drept consecință necesitatea utilizării unui mijloc alternativ de comunicare. Un exemplu în acest sens, fiind utilizat pe scară largă inclusiv în familie, este reprezentat de suporturile vizuale. Acestea pot fi folosite pentru a ajuta copiii cu TSA, fiind adaptative, portabile, individuale și pot fi utilizate în multe situații. Nu este niciun secret că folosim în mod constant și pe scară largă astfel de suporturi. Consultăm hărți pentru a ne orienta, avem liste de cumpărături, ne ghidăm în trafic folosind semne de circulație. Toate aceste semne și suporturi vizuale care ne înconjoară ne pun la dispoziție informații, de ajută să ne orientăm, să facem față unor provocări din mediul înconjurător.

Acest tip de semne și suporturi vizuale a fost adaptat și pentru a ușura comunicarea și recuperarea copiilor diagnosticați cu TSA. Micii pacienți învață preponderent în mod vizual, iar oferirea informației în acest fel ajută la încurajarea comunicării, la dezvoltarea limbajului și la deprinderea abilității de procesare a informațiilor. De asemenea se dezvoltă independența, se pun bazele încrederii și crește stima de sine.

Orarele vizuale zilnice asigură copiilor cu TSA structura, confortul și siguranța de care au nevoie și îi ajută să înțeleagă ce vor face în momentul următor sau unde și cu cine vor merge. Orarele vizuale dau posibilitatea copiiilor să fie independenți și îi pot motiva prin faptul că le este clar ce se întâmplă în ziua respectivă.

Trăim într-o lume în care suntem înconjurați de semne. Multe dintre ele s-au dovedit a fi și unelte, remedii pentru a le veni în sprijin celor are au nevoie de susținere. Terapia cu ajutorul semnelor, cea vizuală, este o parte esențială a procesului de recuperare în cazurile copiilor diagnosticați cu TSA. Atât terapeuții cât și familiile au la îndemână mijloace vizuale, semne, care pot face mai ușor procesul de înțelegere, de rezonare al micuților cu TSA cu mediul înconjurător. Lumea semnelor este o lume a alternativelor, a posibilităților nelimitate de acces dincolo de ușile întredeschise care îi ascund, dar nu întru totul, pe copii cu TSA. Suporturile vizuale, orarele, sunt ancore în interacțiune și constituie mijloace extrem de eficiente în stabilirea punților de comunicare cu copii cu TSA.

Echipa ABA, Centrul Delfinul