Grupul de suport – sprijin pentru familiile copiilor cu TSA

grup suportFamilia unui copil cu Tulburări de spectru autist (TSA) dezvoltă o serie de sentimente care cu greu pot fi descrise în cuvinte. Statutul de părinte implică multă iubire necondiționată, bucurie dar și durere, speranță precum și tristețe. Deasupra tuturor se află dorința de a-i fi bine copilului și toți părinții, deopotrivă cu personalul specializat implicat în recuperare, doresc un drum ascendent, pe care îl uurmează, în funcție de situație, cu pași mici sau mari, încercând să facă din copil un adult independent.
Ziua unui copil și a familiei acestuia implică o rutină de care copilul are neapărată nevoie și presupune intervenții adecvate în nenumărate momente ce pot deveni învățare, asimilare de comportamente sociale sau de deprinderi care țin de autonomia personală.
Părinții copiilor cu TSA sunt sprijinul de bază în viața acestora. Recuperarea copiilor necesită implicarea întregii familii, iar anumite etape vizează în mod clar familia. Părinții și rudele apropiate trebuie să fie parte integrantă în procesul de recuperare a copiilor și nu simpli observatori. Structurarea timpului, deopotrivă cu structurarea spațiului în care crește copilul alături de familie este primul pas în organizarea eficientă a vieții familiei.
În cadrul ultimei întâlniri s-au evidențiat câteva din nevoile părinților: insuficiența serviciilor de diagnosticare timpurie (informarea și specializarea cadrelor medicale care intră în contact cu copilul în primii ani de viață); nevoia de “respiro” – creșterea unui copil cu TSA este un “job full time”, iar aceste momente de respiro ale părinților pot avea influențe benefice asupra relației părinte-copil;  școlarizare cu program individualizat – necesitatea claselor incluzive în școlile de masă; locații și programe adecvate de recreere și socializare a copiilor; servicii medicale (lipsa informării cadrelor medicale și implicarea acestora în consultarea copiilor); instruirea; formarea; consilierea individuală și de cuplu; informarea și sensibilizarea comunității.
Prin grupul de suport dorim să mobilizăm, încurajăm, informăm și sprijinim familiile copiilor cu TSA în vederea obținerii unui grad cât mai ridicat de recuperare a acestora, urmărind implicarea activă a familiei.

Mazarianu Ana – psiholog
Bixade Ramona – asistent social