Sfatul specialistului: Întârzierea în dezvoltarea limbajului

Întârzierea în dezvoltarea limbajului este o dificultate funcțională de limbaj care se manifestă prin incapacitatea folosirii limbajului rostit într-un mod adecvat vârstei cronologice.

Un copil cu întârziere de limbaj până la vârsta de 3 ani folosește un număr redus de cuvinte de cele mai multe ori pronunțate greșit și neintegrate în propoziții simple, însă are auzul bun și organele fonoarticulatorii normal dezvoltate. Copilul cu întârziere de limbaj rămâne în urma copiilor de aceeași vârstă cu el.

Copilul meu nu vorbește încă”.

Aceasta este o îngrijorare din ce în ce mai mare a părinților, pe măsură ce copilul se îndepărtează de vârsta la care sunt rostite, de regulă, primele cuvinte. Uneori, îngrijorarea e justificată deoarece întârzierea de vorbire poate fi simptomul unei tulburări de spectru autist sau al altei tulburări de dezvoltare. Alteori, avem de-a face doar cu o etapă în evoluția normală a copilului.

Este foarte important ca părinții să urmărească foarte atenți evoluția limbajului copiilor.

De la ce vârstă poate un copil sa înceapă terapia logopedică?

Dacă este vorba despre un copil cu dezvoltare normală, evaluarea logopedică se impune dacă apar dificultăți de vorbire după vârsta de 4 ani.

Însă dacă vorbim despre copiii cu cerințe educaționale speciale, evaluarea logopedică se poate face mult mai devreme, imediat după ce i-a fost pus diagnosticul.

Așadar, dacă micuțul dumneavoastra a depășit vârsta de 3 – 3,5 ani și prezintă o parte din semnele de mai jos, atunci ar fi recomandat să mergeți cu el la un logoped ː

 • vocabular limitat pentru vârsta lui – vocabular sărac și capacitate de exprimare redusă;
 • dificultăți de a înțelege limbajul vorbit de ceilalți- nu înțelege sensul cuvintelor, explicațiile sau indicațiile pe care le dau cei din jur;
 • dificultăți în rostirea sunetelor sau cuvintelor simple – pare să se chinuie atunci când încearcă să emită anumite sunete;
 • pronunță incorect sau omite unul sau mai multe sunete din limbaj;
 • tu sau alte persoane aveți dificultăți în a înțelege ceea ce spune copilul;
 • nu reușește încă să lege propoziții simple, măcar din 2-3 cuvinte.

FOARTE IMPORTANT !   NU VĂ PANICAȚI !   NU AȘTEPTAȚI !

Părinții ar trebui să apeleze la un specialist pentru o evaluare logopedică în orice moment în care au motive de îngrijorare în ceea ce privește dezvoltarea limbajului copilului.

Este recomandat ca părinții să nu-și forțeze deloc copilul în a atinge pragurile de evoluție standard pentru vârsta lui, pentru că efectul poate să fie exact opus, ci să creeze și să mențină un mediu stimulativ și securizant afectiv, benefic pentru dezvoltarea bio-psiho-socială a copilului.

Începerea terapiei logopedice necesităîndeplinirea câtorva condiții inițiale  și anume ː înțelegerea unor instrucțiuni simple, capacitatea de a sorta și de a potrivi imagini și obiecte similare, imitație nonverbală grosieră și fină, câteva abilități de joacă.

Intervenția logopedică

În primul rând când vorbim despre intervenție logopedică vorbim despre echipă.

Inițial avem în vedere partea de evaluare, unde pe lângă testarea pronunției și evaluarea sunetelor este necesar să avem în vedere toate ariile care coexistă cu cea a limbajului și anume ː

 • evaluarea aparatului fono-articulator și a respirației;
 • partea motrică (motricitate grosieră și fină);
 • structuri perceptive motrice;
 • orientare temporală;
 • orientare spațială;
 • testarea capacității de diferențiere auditivă și diferențiere fonematică;
 • structura gramaticală și nivelul folosirii limbajului.

Vom avea nevoie de informații despre copilː ce anume îi place, care sunt jocurile/activitățile preferate dar și cele care nu îi plac, acestea fiind importante pentru crearea relației terapeutice, pas primordial în începerea oricărui proces terapeutic.

Așadar lucrul în echipă este cel mai eficient. Cu cât părinții sunt mai implicați în terapia copilului, cu atât rezultatele sunt mai rapide și mai durabile. Părintele este un beneficiar indirect al terapiei logopedice și la fel cum copilul este învățat să comunice, și părintele este îndrumat  punctual cum să continue activitățile din cabinet.

Programul de terapie este cu atât mai eficient cu cât copilul își exersează abilitățile dobândite în cadrul terapiei în familie, pe stradă, la cumpărături, în parc, la locul de joacă.

Obiective în terapia întârzierilor de limbaj ː

 • dezvoltarea abilităților de ascultare;
 • dezvoltarea capacității de imitare motorie;
 • dezvoltarea capacității de înțelegere a cuvintelor și a mesajelor;
 • dezvoltarea vocabularului;
 • formarea unei pronunții corecte;
 • dezvoltarea abilităților de exprimare propozițională și în fraze;
 • învățarea structurii gramaticale;
 • formarea abilităților conversaționale.

RECOMANDARI PENTRU PĂRINȚI

E BINE SĂ ː

– vorbiți cât mai mult și cât mai clar cu copilul dumneavoastră;

– uitați-vă la cărți ilustrate împreună și povestiți despre ilustrații;

– numiți diversele lucruri din casa și de afară;

– spuneți-i copilului ce faceți în momentul prezent;

– ascultați-l;

– jucați jocuri de vorbire;

– învățați-l poezioare simple;

– însoțiți vorbirea de gesturi pentru că în cazul unui copil cu întârziere în dezvoltarea limbajului îl ajută să înțeleagă mai ușor mesajul verbal;

– în fiecare zi vorbiți și jucați-vă cu el fără televizor sau alți factori care să-i  distragă atenția, pentru cel puțin o jumătate de oră;

– acordați timp copilului să-și corecteze singur greșelile;

– nu vă amuzați pe seama pronunției copilului;

– nu-l forțați să vorbească și nu-l criticați, dimpotrivă, încurajați-l.

Tratarea timpurie a tulburărilor de limbaj este foarte importantă, asigurând eficiența sporită a acestei acțiuni, întrucât la copiii mici automatismele psiholingvistice nu sunt consolidate și pot fi ușor înlocuite cu deprinderi corecte de vorbire.

Dacă nu se intervine, decalajul între vârsta cronologică și cea a limbajului va crește, procesul de recuperare fiind astfel mult îngreunat.

Share

Trimiteti un comentariu, va multumim!Parteneri

www.mamica.ro

NRCC