Conferința Internațională Autism București IACB2017

Conferința Internațională Autism București IACB2017 reprezintă o punte de legătură între practica terapeutică și activitatea de cercetare, aducând laolaltă activitatea de zi cu zi a celor implicați în tratamentul tulburărilor din sfera autismului, dar și cercetători în domeniu, persoane cu autism, precum și povestea reală a unor familii care trăiesc cu autismul în fiecare zi. Gândită astfel încât să permită un grad ridicat de interactivitate între prezentatori și participanți, Conferința va avea prezentări în plen și workshopuri. Ca noutate în România, vor exista și panel-uri sub forma unor discuții directe între specialiștii într-un anumit domeniu și participanții din sală, care vor putea să pună întrebări specifice și să discute variate aspecte ale temelor de bază.

IACB2017 este, prin abordarea sa inovativă și pluridisciplinară, o noutate în lumea psihologiei românești, cu precădere în sfera autismului și a afecțiunilor conexe. Mai mult decât să punem în legătură cercetătorii și profesioniștii din domeniu, ne dorim să implicăm în cât mai mare măsură părinții copiiilor cu autism. Avem în fiecare zi de-a face cu familiile celor afectați de autism și știm câtă nevoie au să fie la curent cu cele mai recente informații privind terapia tulburărilor din acest spectru­. De aceea, ne propunem să aducem împreună părinți și profesioniști, pentru a împărtăși cele mai noi cunoștințe și cele mai bune practici din domeniu.

Focusul conferinței din acest an este reprezentat de copiii cu autism și intervențiile pentru ei, făcând loc specialiștilor cu experiență vastă în abordările cu rezultate dovedite științific, atât cele bazate pe terapiile comportamentale: ABA (Applied Beahavior Analysis), DTT (Discrete Trial Training), FCT (Funcțional Communication Training), PRT (Pivotal Response Training), cât și alte programe intensive de intervenție precoce: trainingul abilităților sociale, tratamentul medicamentos, comunicarea alternativă și augmentativă, logopedie, terapie senzorială și ocupațională, PECS (Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme), abordările bazate pe implicarea părinților etc.

Terapia autismului este un proces de durată, iar scopul final al acesteia este integrarea socială și funcționarea cât mai completă în societate a persoanelor afectate. Dorim să aducem în discuție și să dezbatem aspectele vieții de zi cu zi a persoanelor cu autism, dar și a familiilor lor, astfel încât vom invita terapeuți, educatori, medici, și, în plus, factori de decizie din Ministerul Educației și al Sănătății, precum și sociologi și reprezentanți ai ONG-urilor cu activitate în acest domeniu.  Punând laolaltă experiențele celor care lucrează cu copiii cu autism, dorim să definim cât mai bine aria de probleme cu care aceștia se confruntă și să-i ajutăm pe cei care au capacitate de decizie să pună de acord politicile sociale cu realitatea.

Centrul de Servicii Integrate Plopana se pregătește de de inaugurare

După aproape 2 ani de muncă, noul proiect al Asociației Betania, Centrul de Servicii Integrate Plopana, este gata de inaugurare.

Beneficiarii noului centru vor fi în principal copii cu dizabilităţi, dar şi copii care provin din familii care reprezintă cazuri sociale grave, iar printre noile servicii se vor afla inclusiv planning-ul familial şi consilierea pentru părinţi.

Inaugurarea Centrului de Servicii Integrate Plopana va avea lor peste 10 zile, pe data de 22 septembrie.

Vă așteptăm alături de noi și le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în finalizarea proiectului!

Echipa Asociației Betania

Casa de Tranzit, un proiect finalizat!

Cu sprijinul nemijlocit al prietenilor și partenerilor din Olanda, Asociația Betania a reușit să finalizeze un nou proiect: Casa de Tranzit.

Lucrările de construcție au demarat încă din primăvara acestui an și s-au încheiat pe 31 august. Între timp, s-a lucrat constant în vederea dotării și utilării casei care de acum își poate primi beneficiarii.

Acest proiect de suflet este destinat familiilor care rămân fără locuință în urma unor evenimente precum incendii, catastrofe naturale, deces, pierderea locuinței.   Multe sesizări și solicitări în acest sens au fost   primite de-a lungul timpului de către Centrul de Consiliere, Informare și Sprijinpentru Familiile Aflate în Dificultate. La aceste sesizări s-au adăugat cazurile sociale semnalate de mass media sau de către comunitatea locală.

Casa de Tranzit „Betania” vine în sprijinul familiilor aflate în dificultate oferind adăpost în regim de urgență pentru o perioadă de 3-6 luni, timp în care este evaluată situația socială a beneficiarilor și se iau măsuri pentru rezolvarea dificultăților și soluționarea problemelor familiilor beneficiare pe termen lung.

Colectivul Asociației Betania le mulțumește tuturor celor care au susținut și care s-au implicat în finalizarea acestui proiect! Vă așteptăm alături de noi și pentru proiectele viitoare!

Adulții mereu copii

Dacă ar trebui să descrieți un copil cum anume ați face-o? Probabil l-ați contura ca o ființă de dimensiuni mici care își iubește familia, prietenii și animalele de companie. Prezența placută, spontană și de o afecțiune nemarginită. Are autonomie corporală și, deși  îi  place să fie independentă, caută aprobarea adulților importanți din viața sa. Cunoaște foarte bine ce înseamnă să fii răbdător, dar nu îi place să se afle mult timp în această ipostază. Accesele de furie sunt rare și violente și trece rapid de la o stare la alta. Fire curioasă și jovială, și-ar petrece tot timpul jucându-se și mai puțin îndeplinind sarcini.

Cred că rezonați, în linii mari, cu descrierea pe care tocmai ați citit-o. Nu este creionat, totuși, un aspect de natură fizică: vârsta copilului. Să spunem patruzeci și cinci, nouăsprezece, douăzeci și șase de ani și nu de luni.  Ați replica rapid că este vorba despre un adult. Da și nu. Este vorba despre acel adult din punct de vedere cronologic, dar copil din punct de vedere emoțional și poate și psihic. Este vorba despre „copiii” centrului nostru, ai Centrului de Zi Betania, prinși fără voie între două etape de dezvoltare. Sunt copiii veșnic copii ai părinților lor.

Se spune că cea mai grea profesie este „meseria de parinte”. Este de neimaginat dificultatea sorții unui părinte al cărui copil are o dizabilitate. Cea mai complexă componentă a procesului educațional este aceea de a oferi independența în toate aspectele vieții.  Se nasc întrebări precum: va putea să se hrănească, să se spele și să se îmbrace singur, să folosească aparate casnice de gătit, să acceseze mijloacele de transport în comun, să se orienteze­? Va putea locui singur? Va fi dependent toată viața de părinți? Indiferent de răspunsurile la aceste întrebari, răspunsuri care sunt condiționate de severitatea dizabilității, cea mai mare parte dintre părinți vor alege să stea foarte aproape de copilul lor. Vor fi acolo mereu pentru a le preîntâmpina și deservi nevoile. Nu vom ști niciodată gradul de autonomie al copiilor noștri dacă nu le oferim posibilitatea de a încerca singuri, atât de mult cât se poate. Uneori sentimentul că ei sunt în siguranță este mai mare decât nevoia și dreptul lor de a experimenta. Ne lăsăm prinși în capcana asigurării excesive a nevoilor de bază în  detrimentul celor emoționale. De fapt, într-un fel sau altul, ne gândim mai mult la noi decât la ei.

Cu toate acestea, copiii (chiar si adulți fiind) ne bucură cu prezența, naivitatea și curiozitatea lor. Iar pentru părinții acestora simțim  respect, afecțiune și admirație pentru lupta neîncetată care o poartă.

Prieteni din Olanda, voluntari la Casa de Tranzit Betania

Un nou grup de voluntari din Olanda au venit să dea o mână de ajutor la finalizarea finisajelor de la Casa de Tranzit. Lucrările au decurs așa cum am prevăzut, pe 31 august partea de construcții și instalații fiind definitivată. Acum, cu sprijinul celor 27 de prieteni  din Olanda, veniți din partea organizației Diakonaal Actie Comité Roemenië din Lienden, ne vom ocupa de amenajarea exterioară, urmând ca la final să dotăm și să mobilăm casa.

Proiectul Casei de Tranzit este gândit în vederea acordării de sprijin familiilor aflate în situații de criză. Aici se va oferi cazare pe timp determinat pentru familii, în special pentru cele cu copii mici, până ce se va putea găsi o soluție locativă pe termen lung.

Echipa Asociației Betania