De la comunicare la schimbare

Una dintre colaborările dintre Centrul de Integrare a Tinerilor de la Asociația Betania și Penitenciarul Bacău s-a concretizat în activitatea intitulată „De la comunicare la schimbare”. 12 tinere beneficiare ale CIT și 7 deținute s-au întâlnit în repetate rânduri și au discutat despre motivele pentru cares-a ajuns la detenție, despre prevenție și reintegrare în societate. Obiectivele activității au fost, în principal, legate de stimularea comunicării eficiente, depășirea diverselor complexe de inferioritate prin implementarea principiului egalității, creșterea capacității de înțelegere a celorlaltor persoane.

O metodă inedită a fost comunicarea prin joc, atât tinerele de la CIT cât și deținutele fiind încântate de varietatea de moduri de exprimare oferite de această abordare. Jocurile interactive au reușit să creeze noi punți către noi prietenii pe viitor. În timpul întâlnirilor s-a pus un accent deosebit și pe capacitatea de a discerne între bine și rău și gestionarea alegerilor, precum și pe depășirea timidității și a anxietății sociale, rezultate din statutul de deținut. Beneficiarele CIT  le-au oferit cadouri deținutelor cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă, consolidând relațiile create pe parcursul proiectului derulat în parteneriat cu Penitenciarul Bacău.

 

Ce fac ajutoarele lui Moș Crăciun până în luna Decembrie?

Cu toții știm că Moș Crăciun nu s-ar descurca de unul singur cu atâtea solicitari fără ceva ajutoare… Și cum o minune nu se poate realiza în 3 zile, ea trebuie gândită, plănuită și executată cu pași mici din timp.

Nimeni nu ar vrea ca Moșul să intre în criză de timp și să fie stresat când aduce cadourile, așa că ajutoarele Moșului încep lucrul încă de la sfârșitul verii…

Cu siguranță și anul acesta produsele realizate de ,,spiridușii Moșului” vor fi apreciate și vor ajunge cadou sub bradul celor care apreciaza articolele hand made.

Cutiuțe de bijuterii pictate sau lucrate cu diverse tehnici, ghivece vesele, bijuterii și accesorii din lut polimeric, felicitări executate mai stângaci de spiridușii cei mici dar și felicitări executate profesional chiar de spiridușii șefi de echipă, tablouri, aranjamente pentru masa de Crăciun și decorațiuni pentru brad.

Pe scurt, spiridușii încearcă să facă față tuturor exigențelor și gusturilor, imaginile vorbind de la sine…

O experienţă de neuitat!

În dimineaţa zilei de 17 octombrie 2017, o zi de toamnă calduroasă, numai bună de vizitat, echipa Centrului de Zi Betania, împreună cu beneficiarii, a pornit spre Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, un loca cărui istorie se întinde peste mai bine de un veac.

Ajunşi la destinaţie, am mers la mănăstirea Miclăuşeni unde am petrecut câteva momente de reculegere.  La porţile castelului ne aşteapta o  măicuță care ne-a fost şi  ghid, pasionată de istoria castelului.

Aflăm de la gazda noastră istoria zbuciumată a castelului care începe prin secolul al XVII lea, când a fost ridicat un conac de către vistiernicul Simion Stroici. Numele domeniului vine de la vornicul Miclăuș, cel care a construit primul stabiliment în 1775, dar frumuseţea din prezent este opera lui George Sturdza și a soției sale, Maria. Aceștia au ridicat pe locul vechiului conac al familiei un castel inspiat de cele văzute în vestul Europei, unde au fost cu ocazia lunii de miere, care, după spusele ghidului nostru, a durat un an. Pentru ridicarea lui s-au adus meșteri din Austria, construirea durând 24 de ani. 

Pentru noi toți va rămâne memorabilă senzația creată de domeniul istoric, de arhitectura ieșită din tiparele autohtone, de memoria altor vremuri păstrată caldă în încăperile acum reci ale castelului.

În drumul nostru spre casă ne-am oprit în parcul din Roman pentru a ne putea bucura de o plimbare plăcută în jurul lacului.

Dupa o zi extraordinară, puţin obosiţi dar în acelaşi timp şi încântaţi peste masură de cele vazute, pornim spre casă,  având încă gândurile prinse în mrejele frumuseţilor domeniului Miclăuşeni şi ale vremurilor de odinioară.

 

Conferința Internațională Autism București IACB2017

Conferința Internațională Autism București IACB2017 reprezintă o punte de legătură între practica terapeutică și activitatea de cercetare, aducând laolaltă activitatea de zi cu zi a celor implicați în tratamentul tulburărilor din sfera autismului, dar și cercetători în domeniu, persoane cu autism, precum și povestea reală a unor familii care trăiesc cu autismul în fiecare zi. Gândită astfel încât să permită un grad ridicat de interactivitate între prezentatori și participanți, Conferința va avea prezentări în plen și workshopuri. Ca noutate în România, vor exista și panel-uri sub forma unor discuții directe între specialiștii într-un anumit domeniu și participanții din sală, care vor putea să pună întrebări specifice și să discute variate aspecte ale temelor de bază.

IACB2017 este, prin abordarea sa inovativă și pluridisciplinară, o noutate în lumea psihologiei românești, cu precădere în sfera autismului și a afecțiunilor conexe. Mai mult decât să punem în legătură cercetătorii și profesioniștii din domeniu, ne dorim să implicăm în cât mai mare măsură părinții copiiilor cu autism. Avem în fiecare zi de-a face cu familiile celor afectați de autism și știm câtă nevoie au să fie la curent cu cele mai recente informații privind terapia tulburărilor din acest spectru­. De aceea, ne propunem să aducem împreună părinți și profesioniști, pentru a împărtăși cele mai noi cunoștințe și cele mai bune practici din domeniu. 

Focusul conferinței din acest an este reprezentat de copiii cu autism și intervențiile pentru ei, făcând loc specialiștilor cu experiență vastă în abordările cu rezultate dovedite științific, atât cele bazate pe terapiile comportamentale: ABA (Applied Beahavior Analysis), DTT (Discrete Trial Training), FCT (Funcțional Communication Training), PRT (Pivotal Response Training), cât și alte programe intensive de intervenție precoce: trainingul abilităților sociale, tratamentul medicamentos, comunicarea alternativă și augmentativă, logopedie, terapie senzorială și ocupațională, PECS (Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme), abordările bazate pe implicarea părinților etc.

Terapia autismului este un proces de durată, iar scopul final al acesteia este integrarea socială și funcționarea cât mai completă în societate a persoanelor afectate. Dorim să aducem în discuție și să dezbatem aspectele vieții de zi cu zi a persoanelor cu autism, dar și a familiilor lor, astfel încât vom invita terapeuți, educatori, medici, și, în plus, factori de decizie din Ministerul Educației și al Sănătății, precum și sociologi și reprezentanți ai ONG-urilor cu activitate în acest domeniu.  Punând laolaltă experiențele celor care lucrează cu copiii cu autism, dorim să definim cât mai bine aria de probleme cu care aceștia se confruntă și să-i ajutăm pe cei care au capacitate de decizie să pună de acord politicile sociale cu realitatea.

 

Centrul de Servicii Integrate Plopana se pregătește de de inaugurare

După aproape 2 ani de muncă, noul proiect al Asociației Betania, Centrul de Servicii Integrate Plopana, este gata de inaugurare.

Beneficiarii noului centru vor fi în principal copii cu dizabilităţi, dar şi copii care provin din familii care reprezintă cazuri sociale grave, iar printre noile servicii se vor afla inclusiv planning-ul familial şi consilierea pentru părinţi.

Inaugurarea Centrului de Servicii Integrate Plopana va avea lor peste 10 zile, pe data de 22 septembrie.

Vă așteptăm alături de noi și le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în finalizarea proiectului!

 

Echipa Asociației BetaniaParteneri

www.mamica.ro

NRCC